Fact-fiction-fantasy

Pytheus The Greek : Ett Äventyr

Pytheus The Greek : Ett Äventyr

Pytheus (380 B.C. - 300 B.C.) var en Grekisk upptäcktsresande och vetenskapsman från staden Massaila, som reste hela vägen runt Britannien och skrev den första redovisning av Skandinavien. Det var Pytheus som kallade Britannien vid namn för första gången. Han besökte dessutom en ö han anlände till genom att segla sex dagar norrut från Britannien, som han kallade Thule.

Denna resa av Pytheus tog honom långt ifrån de kända gränserna av Medelhavet helt enkelt, till länder som ansågs bara existera i myt och legender. Hans häpnadsväckande resa och alla fantastiska saker han bevittnat blev debatterat för årtionden!

Ett fantastiskt ställe Pytheus anlände till med sitt Grekiska cargo-skepp, efter att ha seglat igenom Irish Sea emellan Britannien och Irland, och hela vägen till Skottland, var inget mindre än Isle of Man. En ö ‘the Irish Sea’. Isle of Man var dock ingen vanlig ö, utan en magisk mytologisk sådan med figurer till ‘fairies’ redo till äventyr från hela Britannien. Här härskade en vis man från ‘Arthurian legend och romans’. Trollkarlen Merlin! En bard och siare som skickar diverse figurer ut på ‘quests’. En enigmatisk trollkarl! Han håller till i det magiska slottet mitt i Isle Of Man. Där han som sagt spelar huvudrollen för de fornbrittiska sagorna genom att vara dess förgrundsfigur.

Väl Pytheus framme vid Isle of Man’s strand och klivit ut sitt skepp möttes han av en mytologisk figur. Ingen mindre än Hippocampus, en häst med en fisk-svans från Grekisk mytologi. Sjö-hästen som till vardags drar I Poseidons vagn över fjärran hav tillsammans med nymphs och andra havsvarelser.

Men nu ska alltså Hippocampus inte färdas till havs, utan ta Pytheus till slottet där Merlin ska skicka iväg Pytheus på ett storslaget ‘quest’. En förbryllad Pytheus i tron att han drömmer eller hallucinerar, satte sig på Hippocampus som började sväva upp i skyn med sin fisk-svans.

Det dröjde inte länge förrän Pytheus fick syn på slottet uppe från skyn belägrat mitt i det pittoreska Brittiska landskapet. Det regnade, och grönt tundra-landskap sträckte sig så långt ögat kunde nå. Hippocampus landade precis framför slottets port, och Pytheus klev av hästen. Porten vaktades givetvis av två mytologiska figurer, Kung Arthur och hans riddar-kompis Lancelot. Båda förgrundsfigurer ‘the Round Table Fellowship of Knights; Kung Arthur tog ordet inför en häpen Pytehus;

‘Välkommen till Isle of Man och dess fästning Merlin Castle! Här vilar förundran och en ständig närvaro om det magiska och äventyrs-mentalitet! Jag släpper in dig i slottet nu där du ska få träffa min högra hand i ‘The Arthurian Romance’, Merlin!

Kung Arthur tog sitt svärd Excalibur och ‘toucha’ Pytheus på axeln som en initiering till tillträde in i slottet.

‘Tack Kung Arthur, sa Pytheus medans porten öppnades och han klev in i slottet.

Inne i slottet fanns diverse vackra mosaik-fönster föreställandes olika Britannien-mytologiska figurer på väggarna. Det ska sägas, det var stor aktivitet inne i slottet. Diverse ‘faer’ sprang och far överallt till synes upptagna med något viktigt! Allt från elver och dvärgar, men framför allt ‘leprechanns’. Pytheus fick syn på en trappa som han förstod ledde upp till Merlins näste.

Han gick upp för trappan och fick syn på en gnistrande dörr med en mytologisk symbol dekorerad. Inget mindre än Sleipnr, den legendariska hästen till Odin, fadern av Nordisk Mytologi. Denna häst med åtta ben färdas med Odin igenom mänskliga världen och världen av gudar. Det symboliserar den shamanska resan och de åtta ekrarna av solar-hjulet.

Pytheus öppnade dörren och likväl fick han syn på Merlin sittandes på en silvrig tron och välkomnade Pytheus med orden;

‘Välkommen min kära Grekiska äventyrare. Jag har lagt märke till att du färdats långt från Medelhavet till dessa Brittiska regioner. Väldigt imponerande! Det har snackats om ditt äventyr emellan diverse gudar och jag uppenbarade Isle of Man i ‘the Irish Sea’ för dig så du skulle hamna vid min sida i Merlin Castle. Som en sann trollkarl och beskyddare av allt mytologiskt magiskt, ska jag nu sända ut dig på ett ‘quest’ till landet Thule. Även i folkmun kallat Island. Där kommer du förmodligen stöta på diverse figurer från Nordisk mytologi. Du ska få ett magiskt skepp, Skidbladnr, av mig för att resa i skyn. Det kommer gå betydligt snabbare än att resa till havs då det trots allt stormar mycket i den här omgivningen. Ska sägas att båten är helt och hållet skapad av finger-och tånaglar från de döda!

Merlin fortsatte vidare med orden inför Pytheus men pausade någon sekund med att röka magisk tobak med sin pipa;

‘Som en sann shaman till trollkarl med sin magiska stav ska jag nu leda dig fram till balkongen där det magiska skeppet Skidbladnr svävar och är redo att ta dig till Island! Det kommer bli en behaglig resa. Lycka till och hälsa ‘fairy-folket’ på Island från Merlin!,’ sa härskaren från Isle of Man, Merlin.

Pytheus i sin tur agerade till instruktionerna. Han gick ut till balkongen och skeppet Skidbladnr som svävade framför balkongen. Han satte sig i skeppet och flög iväg med en hisnande fart. Det tog inte lång tid förrän havet återigen bredde ut sig, men trots det uppenbarade sig ön Island snabbt i horisonten. Allt gick i sin ordning och var bekvämt, men plötsligt hände något oväntat. Det började spruta eld och magma från ett av bergen! Det måste vara en drake tänkte Pytheus. En sådan där drake från Nordisk mytologi!? Fafnr eller vad den heter!?

Men väl svävandes ovanför berget fick han syn på det var. Det var bara en vulkan. Som det finns gott om här på Island (Thule). Nu var dock Pytheus trött på farandet i det magiska skeppet och landade nedanför vid vulkanen. Allt verkade frid och fröjd, men plötsligt återigen något oväntat. En drake kom farandes upp från vulkanen. Det var faktiskt självaste Fafnr.

Drakar ansågs vara varelser och symboler av stor styrka av ‘Norsemen’. Dem brukar hålla till vid ‘Yggdrassil’. Världens största träd där dess grenar täcker hela himlen och faller dagg över hela världen. Vid denna plats håller de Norska gudarna dagligen ting. Det var här, med Odin i spetsen, som gudarna kom underfund om att Pytheus och draken Fafnr skulle råkas vid i en form av ‘fight’.

När Pytheus fick syn på draken blev han livrädd. Den hade ‘The Helm of Awe’ på huvudet. En norsk symbol som användes av Vikinga-krigare för att ge dem styrka!

Fafnr började vråla mot Pytheus skräckinjagande. Det här kommer inte sluta bra tänkte Pytheus. Men plötsligt började det vibrera på Pytheus i form av ett varmt smekande. Han tog handen på ryggen. Det var inget mindre än Kung Arthurs svärd Excalibur ämnad att dräpa draken Fafnr!

Och oj som det ‘fightades’ emellan Pytheus och Fafnr kors och tvärs på det isländska landskapet. Det pågick i månader utan att en vinnare korades! Men plötsligt så hände det. Pytheus dräpte draken med Kung Arthurs svärd Excalibur på ett ömt ställe där det inte fanns något pansarfjäll.

Efter det blev Pytheus inbjuden till världsträdet Yggdrassil med de Norska Gudarna. Han fick ett pris i form av ett guldäpple som den Grekiska guden Zeus skickat till Yggdrassil. Jodå, som sagt, det tisslas och tasslas om Pytheus äventyr från diverse Gudar runt om i världen från olika mytologier!

Pytheus åt av detta äpple som var utsökt där smaken påminde om honung. Efter en tugga befann han sig plötsligt i Grekland igen. Som en odödlig ‘Hjälte-Gud’ i sfären med de Grekiska Gudarna.

Cirkeln var sluten. Pytheus lämnade Massallia och Medelhavet på ett storartat äventyr i sann upptäcktsfarande-anda allt i iscensatt av världens ledande gudar. Mötet med trollkarlen Merlin var för honom höjdpunkten då trots allt trollkarlar representerar på ett shamanskt vis förhållanden av det magiska på ett arketypiskt vis. Det är helt enkelt viktigt med mytologi som förmedlar ‘awe’ till alla Jordens invånare.

Pass på! Pytheus The Greek : Ett äventyr

Every day is not just another assignment; it is a small, but contained voyage of discovery
— David Doubilet
I think of myself as an explorer who has spent his life on a long voyage of discovery
— Paul Strand
pexels-photo-208326.jpeg
Beowulf

Beowulf

The Greek Hero

The Greek Hero