Fact-fiction-fantasy

The Greek Hero

The Greek Hero

I antik Grekisk mytologi, hjältar var människor, man eller kvinna, av ett avlägset förflutet, utrustad med ‘superhuman’ förmågor och härstammande från ‘the immortal gods’. Grekerna skapade helt enkelt myter för att förklara världen. De antika Grekerna trodde på många gudar som var själva hjärtat för grekisk mytologi - en antologi av historier som skapade en häpnadsväckande litteratur. Tidiga Grekiska författare skapade många lång ‘epic poems’, romantisk poesi och några av de mest berömda storys. Till exempel Iliaden och Odyssen från poeten Homer. Dessa både Epics beskriver gärningar av stora hjältar. Båda Iliaden och Odyssen är stora berättelser om äventyr. Men för Grekerna, Homers verk var mer än bara ‘entertainment’. De var centrala för det antika Grekiska utbildnings-systemet. Grekerna beundrade Homers verk och hjältarna beskrevs som symboler av Greklands stora historia. Homers epics ansens som en av de bästa litterära verk någonsin producerat! Inte så konstigt, då trots all mytologi är ett uttryck av de djupaste lager av ‘mind and soul’.

The Heroic Age, var tiden av legendariska figurer som Perseus, Heracles, Jason, Achilles och Odysseus. Alla av de största hjältarna i antika Grekland levde i denna ‘Heroic Age’. Det var en tid av stora äventyr. Men tyvärr också mycket stridigheter. De flesta av hjältarna dog i strid. Grekiska hjältar, även om de flesta är härstammande på något vis av gudarna, är dödliga. Precis som alla andra människor, hjältar var ämnade att dö. Hur som helst, deras smärta i livet resulterade i berömmelse efter döden. Denna ‘fame’ var given av Grekerna kallad kleos (glory). Igenom kleos, hjältarna uppnådde deras egna form av ‘immortality’. Pass på!

Nu ska jag djupdyka mig i en hjälte under The Heroic Age i antika Grekland som på sitt vis uppnådde sitt kleos. De arketypiska mönstren av hjälten är högst påtaglig! The Greek Heroic Age, som sagt, i Grekisk mytologi är en period då ‘semi-divene’ och mänskliga hjältar ska ha levat. Här var hjältarna dem-gods!

Vi befinner oss i Sparta, härskad av Kung Oebelus under ‘Heroic Age’. Nikandros Timanthes har, som alla andra manliga Sparta-invånare blivit tränade mentalt och fysiskt sen barndomen för att förbereda sig till att bli en ‘hoplite-krigare’. Hoplites är beväpnade med en rund sköld, spjut och ett kort järn-svärd. I strid, ska Nikandros använda sig av formationen kallad phalanx, där ‘hoplites’ står precis bredvid varandra, så att deras sköldar överlappar varandra. Under en attack från Spartanerna, denna vägg av sköldar skänkte betydelsefullt skydd till krigarna bakom i ledet. Nikandros Timanthes, som blivit en ung reslig man, har lärt sig och bemästrat denna ‘hoplite’ krigar-teknik precist på momangen! Nu var det bara för Nikandros att iscensätta sin kunskap i praktiken!

Och det dröjde inte länge förrän det kom; Vi befinner oss i upprinnelsen av det Peleponnesiska kriget emellan Sparta och Athen under ‘The Heroic Age’. Väl ute i strid fick Nikandros Timanthes lära sig att det här var inget vanligt krig. Det Peleponnesiska landskapet blev snabbt en plats med ‘Olympian Gods’, lokala och och Panhellenic heroes, legendariska pseudo.historiska figurer och vilda monstruösa varelser. Gudanra och hjältarna av Peleponnesien kom till liv. Slaget vid Sybota har precis tagit form, katalysatorn för det Pelepennesiska kriget. Ett sällan skådat sjöslag emellan Spartaner och Athenska skepp!;

Nikandros Timanthes satt och rodde i ett av de Spartanska skeppen mitt under slagets frenesi då han plötsligt fick ett ‘altered state of conciousness’ upplevelse från en Grekisk gud! Ingen mindre än Ares, Guden av Krig, strid och ‘fightning’. Ares är principen av aggressiv energi. Som en inre upplevelse, Ares-principen träder fram i situationer där aggressiv energi krävs. Ares kan förmedla en viss känsla av viljan till att kämpa ens väg ut från vanligt inneslutande och begränsningar för att utveckla psykologiskt. Om vi inte är villiga att ‘fighta’ när det krävs kommer vi att ge efter till passivitet och icke-initiativ tillstånd för ‘mind and soul’. Ett arketypiskt förhållande!;

Ares tog upp den unga Spartanen Nikandros till skyn i form av en vision och sade till honom;

Ares, överlägsen kraft

Ares, vagn-ridare

Ares, bär på Guld-hjälm

Ares har ett mäktigt hjärta

Ares, sköld-bärare

Ares har rustning av brons

Ares har mäktiga armar

Ares blir aldrig trött

Ares, hård med spjut

Ares, fader av ‘Victory’

Ares, The God of War som ser fröjd i krig! War is the father of all things!?

Och efter dem orden från Ares till Nikandros, var visionen slut och Nikandros befann sig återigen i ett skepp i striden om Sybota, nu dock med heroiska superhuman-forces som en gåva från Ares! Det upptäckte Nikandros snabbt då han av sig själv började sväva upp till skyn med en glittrande armborst i handen med pilar ämnade åt den Athenska flottan! Nikandros sköt pilar mot skeppen och förstörde dem genast! Det blev en kraftig explosion då pilarna innehöll dynamit!

Spartanerna vann detta sjöslag mot Athenarna som satte igång det Pelleponesiska kriget. Hur det kriget gick är en annan fråga.

När allt kom omkring, fick Nikandros Timanthes sin kleos (glory) som en hjälte efter döden av ‘the immortal gods’! En sann legend då han förkroppsliga allt som har med ‘the Heroic Age’ att göra! Han fick sin plats i Elysium, paradiset där hjältar som gudarna gett ‘immortality’ hamnar. Där stötte Nikandros på andra stora hjältar som Hercules, Achilles och Odysseus. Enligt Homer, som skrev Illiaden och Odyssen är Elysium ett land av perfekt lycka!

Så småningom tog den Grekiska ‘Heroic Age’ slut i Gudarnas framfart med ‘superhuman-heroes-skapande’! Men nya hjältar föds ständigt kors och tvärs över allt i världen i olika tider/kulturer med sina unika mytologier! Pass på! THE GREEK HERO!

To a degree, the Greek mythological heroes are just the first superheroes. They appeal to children for much the same reason. These gods and heroes may have powers, but they get angry and they do the wrong thing. They are human too
— Rick Riordan
Athena

Athena

dreamstime_xxl_182507866.jpg
Pytheus The Greek : Ett Äventyr

Pytheus The Greek : Ett Äventyr

Holosophy

Holosophy